Bel Ağrısı

Bel Ağrısı

Bel Ağrısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bel ağrısı, doktor ziyaretlerinin yaygın bir nedenidir.

Toplumun az yüzde 80'i yaşamları boyunca bel ağrısı yaşayacaktır.

Çoğu bel ağrısı, ağır nesneleri kaldırırken ani hareketler veya bünyesi zayıf olan veya antremansız olan kişilerin zayıf vücut mekaniği nedeniyle kas ve bağ zedelenmeleri veya gerilmeleri gibi bir yaralanmanın sonucudur.

Bel ağrısı ayrıca aşağıdakiler gibi bazı hastalıkların sonucu olabilir:

Ani başlayan bel ağrısı birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilirken, kronik bel ağrıları üç aydan uzun süren ağrıdır.

Bel ağrısının 30 ile 50 yaş arasındaki kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Bu kısmen yaşlanmayla birlikte vücutta meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Yaşlandıkça, omurgadaki omurlar arasındaki disklerin sıvı içeriğinde, bir azalma olur.

Bu, omurgadaki disklerin artık geri dönülmez hasarlara yatkın olacağı anlamına gelir. Ayrıca kaslarda eski gücü ve esnekliğini yitirir, bu da sırt ve bel bölgesini daha korumasız hale getirir.

Bu nedenle sırt kaslarınızı güçlendirmek ve iyi vücut duruşu sağlamak bel ağrısını önlemede yardımcı olur. Modern tıp bu nedenle ilaçlarla tedavi yerine egzersizle kasları ve bağları kuvvetlendirerek vucudu daha güçlü hale getirmeye çalışmaktadır.

İstanbul Skolyoz ve Bel Okulu bu bağlamda hastaları detaylı bir muayene ve radyolojik incelemeye tabi tutarak ihtiyacı olan koruyucu ve güçlendirici egzersiz paternini ortaya koyarak bunu hastalara öğretmeyi öngörmektedir.

Bel ağrısının nedenleri nelerdir?

Aşırı aktivite-ev işleri- ağır sporlar-yük kaldırmalara bağlı bel ağrıları.

Bel ve sırt bölgesinde kaslar ve bağlar aşırı aktivite nedeniyle esneyebilir veya yırtılabilir. Belirtileri bel ağrısı, bel tutulması ve kaslarda spazm ile kendini gösterir. Dinlenme ve fizik tedavi bu semptomların tedavisidir.

Disk yaralanması

Omurga kemikleri arasındaki diskler yaralanmaya eğilimlidir. Bu risk yaşla birlikte artar. Diskin dış kısmı yırtılabilir veya fıtık olabilir.

Diski çevreleyen kıkırdak omurilik veya sinir köklerine doğru ittiğinde, aynı zamanda kaymış veya kopmuş bir disk olarak da bilinen fıtıklaşma olur.

Bu, omurilikten ve omur kemiklerinden çıkarken sinir kökünün sıkışmasına neden olabilir. Disk yaralanması genellikle bir şeyi kaldırdıktan veya sırtınızı öne doğru büktükten sonra aniden meydana gelir. Disk yaralanmasından kaynaklanan ağrı genellikle 72 saatten fazla sürer.

Siyatik

Siyatik siniri, omurgadan köken alıp bacaklara doğru yayılan dallar verir. Sonuç olarak, siyatik bacaklarda ve ayaklarda ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle yanma veya batma hissi verir.

Spinal stenoz

Omurga kemiklerinin arasında yer alan ve dairesel bir tünel şeklinde omurilik kanalı vardır. Spinal stenoz, bu kanalın daralmasıdır. Sonuçta; omurilik ve omurilik sinirlerine baskı oluşur.

Omurga darlığı en sık omurlar arasındaki disklerin dejenerasyonundan (yaşlanıp özelliğini yitirmesi= esnekliğini kaybetmesi, hasara uğraması, yırtılması, parçalanması) kaynaklanır. Sonuç, sinir köklerinin veya omuriliğin kemik çıkıntıları (kireçlenme ye bağlı küçük kemiksel çıkıntılar) veya diskler gibi yumuşak dokular tarafından sıkıştırılmasıdır.

Omurilik sinirleri üzerindeki baskı, aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:

  • Uyuşma
  • Kramp
  • Zayıflık (bacağın kuvveti azalması ve incelmesi)

Bu belirtileri vücudun herhangi bir yerinde (özellikle bacaklarda) hissedebilirsiniz. Spinal stenozlu birçok kişi, ayakta dururken veya yürürken semptomlarının kötüleştiğini fark eder. Kısa mesafe yürüyüşlerde bacaklardan biri veya ikisinde şiddetli ağrı olur ve bir kenara oturarak dinlend,klerinde ağrı geçer.

Anormal omurga eğrilikleri

Skolyoz , kifoz ve lordoz , omurgadaki  anormal eğriliklerdir.

Bunlar genellikle ilk kez çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilir. Anormal eğrilik, aşağıdakilere baskı uyguladığı için ağrıya ve duruş bozukluğuna neden olur:

  • Kaslar
  • Tendonlar
  • Bağlar
  • Omurga kemikleri=vertebralar.

Bel ağrısına neden olan diğer nedenler:

  • Artrit , eklem iltihabıdır.
  • Fibromiyalji , eklemlerde, kaslarda ve tendonlarda uzun süreli ağrı ve hassasiyettir.
  • Spondilit , omurga kemikleri arasındaki eklemlerin iltihaplanmasıdır.
  • Spondiloz , normal spinal yapı ve fonksiyon kaybına neden olabilen dejeneratif bir hastalıktır. Yaşlanma, durumun birincil nedeni olmasına rağmen, dejenerasyonun yeri ve hızı hastadan hastaya değişir.

Bel ağrısına neden olabilecek ek sağlık koşulları şunları içerir:

Bel ağrısı nasıl teşhis edilir?

Hastamızın tıbbi öyküsünü sorgularız. Ağrıyı nerede hissettiğini belirlemek için kapsamlı bir fizik muayene yaparız.

Reflekslerinizi ve belirli duyumlara verdiğiniz tepkiler ile bacaklar ve ayaklardaki güç=kuvvet kaybı olup olmadıına bakarız. Bu, bel ağrınızın sinirlerinizi etkileyip etkilemediğini belirler.

İlgili veya zayıflatıcı semptom veya nörolojik kayıp yoksa, o zaman röntgene yada MRI vs tetkik istemeden muhtemelen birkaç hafta boyunca durumu izleriz. Bunun nedeni, çoğu bel ağrısının basit kişisel bakım tedavileri kullanılarak çözülmesidir.

Bazı durumlarda laboratuar tetkikleri isteriz:

  • Bağırsak kontrolü eksikliği ( idrar ve gaita kaçırma)
  • Zayıflık, halsilik, kuvvet kaybı.
  • Ateş
  • Kilo kaybı

Ağrılar bu önlemlerle azalmıyorsa ek testler gündeme gelir.Bel ağrısına ek olarak bu belirtiler varsa derhal tıbbi yardım alın.

Aşağıdaki durumları araştırmak ve tanı koymak için röntgen , BT taramaları , ultrason ve MRI gibi görüntüleme testleri gerekli olabilir:

  • Kemik sorunları
  • Disk sorunları
  • Sırtınızdaki bağ ve tendonlarla ilgili sorunlar

Sırt ve belde kemiklerde zayıflama = osteoporoz  ilgili bir sorundan şüphelenirsek, kemik taraması veya kemik yoğunluğu testi isteriz. Elektromiyografi (EMG) veya sinir iletim testleri, sinirlerin durumunu gösterir.

Bel ağrısı için tedavi seçenekleri nelerdir?

Evde istirahat

Ağrı başladıktan sonraki ilk 72 saat evde istirahat ve basit ağrı kesici ibuprofen, parol, ağrıyı gidermek için kullanılır.

Normal fiziksel aktiviteler birkaç gün durdurulur. Kasları gevşetmek için, alternatif buz ve ısı. RICE protokolü buz ilk 48-72 saat içinde önerilir. Ardından ısıya geçilmesini öneririz..                                                                                                                  

Dizlerinizi bükerek ve bacaklarınızın arasına bir yastık koyarak yan yatmayı deneyin. Sırt üstü rahatça uzanabiliyorsanız, belinizdeki baskıyı azaltmak için uyluklarınızın altına bir yastık veya rulo havlu koyun.

Ilık bir banyo veya masaj genellikle sırttaki sert ve düğümlenmiş kasları gevşetir.

Tıbbi tedavi

Bel ağrısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi farklı koşulla ortaya çıkabilir:

  • Kas gerginliği ve zayıflık
  • Sıkışmış sinirler
  • Omurilik hizalanmasında bozukluk.

Aşağıdakiler dahil bir dizi olası tıbbi tedavi vardır:

  • İlaçlar
  • Tıbbi cihazlar
  • Fizik Tedavi

Belirtilerinize göre uygun ilaç ve ilaç dozunu ayarlarız.

Ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere fizik tedavi öneririz.

  • Masaj
  • Germe
  • Güçlendirme egzersizleri
  • Sırt ve omurga manipülasyonu

Ameliyat

Ağır vakalarda ameliyat kaçınılmaz olabilir. Cerrahi genellikle yalnızca diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda bir seçenektir. Bununla birlikte, bağırsak veya mesane kontrolü kaybı veya ilerleyici nörolojik kayıp varsa, ameliyat acil bir seçenek haline gelir.

Diskektomi , şişkin bir disk veya kemik çıkıntısı tarafından bastırılan bir sinir kökünden gelen basıncı hafifletir. Spinal kanalın kemikli bir parçası olan laminanın küçük bir parçasını çıkarırı.

Foraminotomi , sinir kökünün çıktığı spinal kanaldaki kemikli delik olan foramenleri açan cerrahi bir prosedürdür.

İntradiskal elektrotermal terapi (IDET), diske bir kateter yoluyla bir iğne sokulmasını ve 20 dakika boyunca ısıtılmasıdır. Bu, disk duvarını daha kalın hale getirir ve iç diskin sinirdeki şişkinliğini ve tahrişini azaltır.

Nükleoplasti , bir iğneden diske sokulan değnek benzeri bir cihaz kullanır. Daha sonra iç disk malzemesini çıkarılır. Cihaz daha sonra dokuyu ısıtmak ve küçültmek için radyo dalgalarını kullanır.

Radyofrekans ablasyonu , sinirlerin birbirleriyle iletişimini kesmek için radyo dalgalarını kullanmanın bir yoludur. Sinirlere özel bir iğne sokar ve ısıtırı, bu da sinirleri yok eder.

Spinal füzyon , omurgayı güçlendirir ve ağrılı hareketi azaltır. İki veya daha fazla omur arasındaki diskleri çıkarırız. Sonra omurları kemik greftleri veya özel metal vidalarla birleştiririz.

Laminektomi Spinal dekompresyon olarak da bilinir. Spinal kanalın çapını artırmak= genişletmek=rahatlatmak için laminayı çıkarırız. Bu, omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı hafifletir.

Bel ağrısını nasıl önleyebilirsiniz?

Bel ağrısını önlemenin birçok yolu vardır:

  • Fazla kilonuz varsa kilo vermek
  • Dizleri bükerek ve bacaklarla kaldırarak eşyaları düzgün bir şekilde kaldırmak
  • Uygun duruşu korumak

Ayrıca şunları da ekleyebilirsiniz:

  • Sert bir yüzeyde uyumak
  • Doğru yükseklikteki destekleyici sandalyelere oturun
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının
  • Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın

Nikotin, omurilik disklerinin dejenerasyonuna neden olur ve ayrıca kan akışını azaltır.

Bel-sırt ve boyun ağrıları ile ilgili bu kısımda açıklanmayan bir durumunuz varsa soru cevap kısmından yazabilirsiniz.

Muayene olmak isterseniz 0216 418 88 74 nolu telden randevu alabilirsiniz.rı da ekleyebilirsiniz:

  • Sert bir yüzeyde uyumak
  • Doğru yükseklikteki destekleyici sandalyelere oturun
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının
  • Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın

Nikotin, omurilik disklerinin dejenerasyonuna neden olur ve ayrıca kan akışını azaltır.

Bel-sırt ve boyun ağrıları ile ilgili bu kısımda açıklanmayan bir durumunuz varsa soru cevap kısmından yazabilirsiniz.

Muayene olmak isterseniz 0216 418 88 74 nolu telden randevu alabilirsiniz.