İstanbul Skolyoz Okulu

Skolyoz tedavisi olan bir hastalıktır. Endişeye gerek yok. Yapılabilecek pek çok şey var. Schroth Skolyoz Egzersizleri çok başarılı..

SKOLYOZ TEDAVİSİ İSTANBUL

Çocuğunuzda skolyoz olduğu ortaya çıktı. Bu durum hem siz, hem de çocuğunuz için endişe veren korkutucu bir süreç olabilir. Sizi çok iyi anlıyoruz. Bir çok aile benzer endişeleri taşımaktadır. Konu hakkında araştırma yapıldığında sıklıkla ameliyat edilmiş vakalar ve ileri dercedeki deformiteli vakaların görselleri ile karşılaşılır. Oysa ki skolyozlu hastaların büyük çoğunluğu ameliyata gerek kalmaksızın egzesiz ve korse ile tedavi edilebilmektedir. Aşağıdaki satırlar  bu tedavi seçenekleri konusunda sizlere bilgi verecektir. Okudukça aklınıza yeni sorular gelecektir. Sitemizin skolyoz bölümünün diğer başlıklarında diğer sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

SKOLYOZ EGZERSİZLERİ - SCHROTH EGZERSİZLERİ

Etkili bir şekilde uygulanacak egzersizlerin skolyoz tedavisinde çok önemli faydalar sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Erken teşhis ve 3 boyutlu Schroth egzersiz uygulaması ile ön plana çıkan “Skolyoz Okulları” konsepti 2016 yılında Prof. Dr. Erbil Oğuz tarafından kuruldu.

Bu kurum çocuklarımıza, gençlere ve skolyozu olan erişkin bireylere yardımcı olmaya adanmıştır. Doktorlar, fizyoterapistler ve protez ortez teknisyenleri ile multidisipliner bir çalışma yaparak. Tedavinin her aşamasını aynı kurum çatısında tamamlayabiliyoruz. Bu sahadaki bilimsel gelişmeleri anlık takip ediyor ve ailelerin bilinçlenmesi içinde sosyal medya ve canlı seminerlerimizle faaliyetler yapıyoruz. Cerrahi endikasyonlar reddedilmemekle birlikte skolyozun ameliyatsız (konservatif) tedavisine ağırlık veriyoruz. SCHROTH EGERSİZLERİ öğretiyor ve uygulama yaptırıyoruz.  KORSE tasarım ,üretim ve uygulama sonrası restorasyonlarının her aşamasına bizzat katılıyoruz..

 

İSTANBUL SKOLYOZ OKULU - SKOLYOZ EGZERSİZLERİ VE SKOLYOZ KORSESİ İSTANBUL

 

İstanbul  Skolyoz  Okulu’nun kuruluş amacı nedir?

İstanbul Skolyoz Okulu, skolyozun erken teşhisini sağlamak için toplumda bir farkındalık oluşturma Skolyoz teşhis edildiği andan itibaren mücadeleye schroth egzersizleri ile erken dönemde başlıyoruz. Böylece skolyoz derecesinde ilerlemeyi en aza indirmek, ilerlemeyi durdurmak ve hatta derecelerin azalmasını sağlamak mümkün olabiliyor. Sonuçta korse kullanımı ihtiyacı ve  ilerleyen dönemde ameiyatla tedavi ihtimali en aza indirmektir.

İstanbul  Skolyoz Okulu hangi hastalar için uygundur?

7 den 77 ye tüm hastalarımızsa kapımız açıktır. Ergenlik ve öncesi dönemde eğriliğin ilerlememesi, yerinde sayması ve hatta düzelmesi ile ameliyat ihtimalini en aza indirmektir.  Ameliyat olacak derecede ki hastalarımız için ameliyat öncesi dönemde omurgada esneklik sağlanması ile ameliyatın daha başarılı ve kolay olması böylelikle ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı ve daha kısa segment fiksasyonu ile omurga biyomekaniğinin maksimum korunmasını sağlar.

Tedavi programına girersek bizi nasıl bir süreç bekliyor?

İlk gelişte doktor muayenesi, radyolojik ve skolyometrik ölçümler yapılıyor.

(Not kliniğimizde röntgen çekilmemektedir. Hastalarımız röntgenlerini beraberlerinde getirmektedirler.)

Egzersiz seansları haftada bir fizyoterapist eşliğinde yapılıyor.

Egzersiz seansları önce haftada bir başlıyor. 2. Aydan sonra 10 günde bir ve daha sonraları 20 günde bir olmak üzere ilk 6 ay içerisinde 10-20 seans arası oluyor. Seans sayısı hastanın disiplinli olmasına ve egzersizleri algılamasına, aile ile çocuğun birlikte hareket etmesine ve eğriliğin c veya s seklinde olmasına bağlı olarak değişebiliyor..

Tabanlık ve korse tasarımlarımları yapılıyor.  Uygulama sonrası dönemde korse ve tabanlık ta gerekebilecek restorasyon ve ufak tefek tamir ve müdahaleler yapılıyor.

6. ay filimler tekrarlanarak yeniden muayene yapılıyor.

Daha sonra 2 -3 ayda bir ortak ders yapılıyor ve 18 yaş öncesi 6 ayda bir muayene ve radyolojik inceleme tekrarlanıyor. 18 yaş sonrası muayene yılda 1 e düşüyor. 

Hangi saatlerde hizmet verilmektedir?

Tedavi ve muayeneler hastalarımızın okul-kurs durumuna bağlı olarak esnek bırakılmıştır. Tedavi sürecinde randevularımızı size uygun saatler de vermeye gayret ediyoruz.

Çocuğumda  skolyozu  garanti düzelirmi?

Bu soru ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Biz size egzersileri nasıl yapacağınızı öğretiyoruz. Aksi taktirde kliniğimizde haftada bir gün egzersiz yapmak sizi tedavi etmez. Tedavi hergün evinizde disiplinli bir şekilde en az bir saat olacak şekilde yapılırsa etkili olur. Daha rahat anlaşılması için şu örneği veriyorum. Burayı bir bale ya da jimnastik klübüne benzetelim, aynı dönemde 50 sporcu başlasın. Bu sporculardan bir kısmı hobi olarak yapacak, bir kısmı daha başarılı olup konservatura gidecek veya milli sporcu olacak. Küçük bir kısmı istesede başarılı olamayacak. Çocuğun kliniğe severek gelmesi, egzersizleri isteyerek disiplinli bir şekilde uygun zaman ayırarak ciddiyetle yapması başarıyı getirir. Ergenlik döneminde ve sınav stresleri ile dolu eğitim çağında. Çocukların çok azı bu motivasyona sahiptir. Bu motivasyonu sağlamada en büyük görev ailelere düşmektedir. Ailenin ilgisi ve ergen hastanın tüm aksi yaklaşımlarına rağmen süreci olumlu yönlendirmesi tedavini başarısını arttırmaktadır.

SKOLYOZ KORSESİ İSTANBUL

Korse ne zaman gerekir?

Korse kemik büyümesinin devam ettiği dönemde yani 15-18 yaşlarından önce kullanılır. Kemik büyümenin hangi yaşta tamamlanmış olduğunu skolyoz grafisinde leğen kemiklerine bakarak anlıyoruz. Risser belirtisi ile bunu anlıyoruz. Bu konuda you tube videoma bakabilirsiniz. https://www.youtube.com/watch?v=6eLgvoy0DM4

Korsede ikinci bir kıstas ise eğriliğin decesidir. 20 dereceden daha büyük bir eğrilik varsa korse kullanılmalıdır.

Kliniğimizde korselerin tasarımınına müdahale etmekteyim. Yapılan korseyi uyguladıktan 7-10 gün içerisinde röntgen çekerek denetlemekteyim.  Bu denetleme sonrasında gerekebilecek restorasyonları ve ayarlamaları takip etmekteyim.

Ergenlik Dönemi Psikolojisi

Skolyoz okulunda 7 yıla yakın egzersiz ve korse tedavileri yapmaktayız. Bizler ve aileler ne kadar özveri ve hoş görülü yaklaşırsak yaklaşalım, ergenlik dönemi çocuklarımızda tedaviye karşı bizce anlamsız ama ergenlere göre çok önemli gerekçelerle direnç oluşmaktadır.

👉Onlara egzersizlerin ve korse kullanımının önemini anlatmak hem aileler hem de bizler için zorlayıcı bir süreç oluyor.
♦️Ergenler açısından, korsenin dışarıdan belli olması bir numaralı sorun olurken, egzersizlere gidip gelmenin ve evde egzersiz yapmanın oldukça sıkıcı ve gereksiz gelmesi ikinci problem olarak karşımıza çıkmaktadır.
💥Ergenlerdeki bu direnci ortaya çıkartan en önemli neden bu gurup hastalarda ağrı olmaması veya çok az olmasıdır. Diğer nedenler arasında ailelerin sosyo-ekonomik durumları, anne-babaların hoşgörü ve tahammül sınırları, çocukların Anadolu Lisesi ve Üniversite hazırlık eğitim- kurs süreçleri. Ergenlik döneminin kendine özel psikolojik duygu yükü … ve daha bir çok gerekçe sayılabilir.
🎯Bizler bunca yıllık tecrübelerimizle bu direnci kırma ve egzersizleri severek ve isteyerek yapma adına çeşitli stratejiler geliştirmiş olsak da bazen bu “Z” kuşağını ikna etmekte oldukça zorlanmaktayız.
👉Skolyoz ve tedavi süreçleri ile ilgili ergen ve çocuk psikiatri bilim dalı tarafından çeşitli çalışmalar yapılmış ve yapılmaktadır.
🙂Anne-babalar konu ile ilgili tecrübelerini çözüm formüllerini bizlerle paylaşırsa diğer ailelerede ilham vermiş olacaklardır.

Tabanlık ne zaman gerekir?

Tabanlığı ayaklar yere basarken topuk kemiklerinin yanlara doğru açılanma yapması durumunda kulanmaktayız. Bu duruma Kalkaneo valgus veya ankle valgus adı verilmektedir. Tam olarak düz tabanlık değildir. Benzeri bir durumdur. Bu sorunun olup olmadığını muayene ve bilgisayar destekli basınç analizi ile anlayabiliyoruz.  

Hangi sporları yapabiliriz?

Skolyozun nedeni esasen net olarak belli değildir.Skolyoz nedenleri olarak bazı teoriler vardır ve bunlar arasında spor yapmak yoktur. Skolyoz tedavisinde uyguladığımız schroth egersizleri, asimetrik olarak yapılır. Bundan kastım şudur. Örneğin yüzme yapan bir kişi her iki kolunuda eşit oranda kullanmaktadır. Fakat cirit atan bir kişi sadece bir kolunu kullanmaktadır. Yüzme yaparken kaslar simetrik olarak, karşılıklı bir şekilde eşit bir biçimde çalışır. Ancak cirit atma sırasında bir taraf kas grubu çalışmaktadır. Biz de Schroth egzersizleri yaptırırken eğriliğin durumuna göre sağ ya da sol taraftan birini çalıştırarak germekte ve öteki yanı ise esneterek gevşetmekteyiz.  Bir diğer yandan, halter gibi ağırlık kaldırma veya squash yaparken omurgada ki zorlanmaların skolyoza olumsuz yönde etki edeceği açıktır.   Bir diğer yandan hastalarıma okulda beden eğitimi derslerine girmelerinde engel olmadığını haftada iki saat beden dersinin bir zararının olmayacağını hatta ve hatta korse kullanıyorsa dersten öne korsesini çıkarıp ders bitiminde takmasının bir sakıncası olmadığını öğütlüyorum.  Buna benzer şekilde haftada bir iki gün yüzmeye gitmenin bir sakıncası yoktur.  Voleybol,  basketbol, futbol gibi okul çağı çocukların favori sporlarını takım bünyesinde haftada 4-5 gün ve 3-4 saatlik yoğun antrenmanlar ile yapması skolyoza olumsuz yönde etki eder. Ancak arkadaşları toplanmış hafta sonu bir maç yapmış bu sorun olmaz.  

Ağır çanta taşımak skolyoza neden olurmu?

Bu konuda spor gibi ele alınabilir. Ağır çanta veya yük taşımak skolyoza neden olmaz. Çocuk okula servisle gidiyorsa veya kısa bir mesafe yürüyerek gidiyorsa hiçbir sorun olmaz. Ama ne varki çok uzun mesafe yürüyerek okula gidiyorsa o zaman tekerlekli bir çanta kullansa daha iyi olur.

Hangi gıdaları daha çok tüketmeliyiz? Vitamin takviyesi gerekirmi?

Skolyozlu çocuklar, vucut yapısı olarak ya sınıfın en küçükleri yada en uzunboyluları arasındadır. Minyon tipli olanlarda albümin düzeyi düşük olabilir. Bu durum ameliyata girme ihtimali olan hastalarda çok önemlidir. Çünki ameliyat sonrası dönemde, eğer albümün düzeyi düşükse ise enfeksiyon riski daha fazla olur. Bu nedenle gıdalarda protein eksik olmasın. Yine kemik metabolizmasında önemli bir vitamin olan d vitamini yönünden zengin gıdalar şunlardır: Somon, sardalya, uskumru gibi yağlı balıklar, sığır karaciğeri, yumurta sarısı, tavuk, kırmızı et, doğada güneş gören mantarlar.

Ayrıca D vitamini 30 bin üzerinde olmasını tercih ederiz bu nedenle d ve k vitamini içeren damlalar kullanmaktayız.

Skolyozda dişlerde neden sorun oluyor?

Skolyozda bir omuz aşağıya doğru inerse ve hastanın başıda yüksekte olan omuza doğru hafifçe döner. Muayene sırasında bu sorunu saptadığımız hastalarda (bütün hastaların %90 ında bu durum vardır) yüzde asimetri ve dişlerde basma kusuru vardır. Muayene sırasında bu durumu gözlemlediğim hastalarımı ortodonti muayenesine sevk ediyorum.

Skolyozda gözlerde neden sorun oluyor?

Skolyozda bel bölgesinde aşırı lordo ve buna bağlı olarak sırt bölgesinde kifoz ( kamburluk ) olabilir. Bu gibi durumlar gözlerde de miyop-astigmata neden oluyor. Bunun sebebi hastaların başlarının kifoza bağlı bir miktar öne eğilmesi ve uzağa bakarken göz kürelerinin yukarı doğru açılanmak orunda olmasıdır.  Çocukları “en arka sıradan tahtada yazılanları okumakta zorlanıp zorlanmadığını sorgulayarak” anlayabiliyorum. Şüpheli olguları göz dr muayenesine gönderiyorum.

Skolyoz Okuluna Yetişkinlerde gelebiliyormu?

Evet yetişkinlerde ağrı ve duruş bozukluğu için geliyorlar. Her ne kadar ağrilik düzelmesede. Hastalarımız egzersiz yapmakla bel ve sırt ağrılarını azaltırken duruş pozisyonlarınıda düzeltebilmektedirler.

👉Skolyozu olan ve Schroth egzersizleri ile yeni tanışan bir çok erişkin hastalarımız bel-sırt ve boyun ağrıları ve duruş bozuklukları nedeni ile İstanbul Skolyoz Okulu’na başvurdular. ♦️Çocukluk çağında ameliyat gerektirmeyecek derecelerde skolyozu olan erişkinlerde 30 lu yaşlardan itibaren duruş bozuklukları ve bel-sırt ve boyun ağrıları oluyor.

💥Skolyozu ve duruş bozukluğu olan erişkinlerde Schroth egzersizlerinden büyük yarar sağlıyor.
🎯Egzersizlerle ağrılar büyük bir oranda azalıyor. Hastalarımızın duruş bozuklukları düzeliyor.
👉Ancak erişkinlerde kemik büyümesi tamamlandığı için; skolyoz derecesindeki düşüş çocuklardakinin aksine daha azdır.
♦️Sıklıkla sorulan bir soru erişkinlerde korse kullanımıdır. Modern tıp bilgilerimize göre ergenlik dönemi bitip kemik gelişiminin tamalandığı 16-18 yaşlarından sonra Skolyoz korse kullanımı fayda etmez. Bununla birlikte uzak doğu kökenli bilimsel çalışmalar erişkinlerde de korse kullanımını desteklemektedirler. Bu konuda yapılacak daha çok çalışma var.

Çocuğum zaten ameliyat listesine alındı. Egzersize gerek var mı?

Evet var omurgası daha esnek olduğu için; ameliyat daha kolay ve daha başarılı olur ve ameliyat sonrası dönemde daha az ağrı olur.

Online egzersiz olurmu?  Egzersiz için eve gelme durumu oluyormu?

Çaresiz durumlarda online egersiz yapılıyor. Ancak birebir egzersiz yapmak daha faydalıdır. Özellikle nefes egzersizlerinde online egzersiz yetersiz kalmaktadır.

Evde egzersizde olabilir ancak bu durumda fiyoterapistlerimizin gidiş geliş zamanlarıda dikkate alınarak ödeyeceğini ücret katlanıyor. Ayrıca skolyoz okulunda egzersiz ambiansının motivasyon ve ciddiyet adına daha faydalı olduğu açıktır.

Skolyozun ilerlemesi ne zaman durur?

İdiopatik skolyozlar ergenlik çağında en hızlı ilerlemesini yaparak kemik büyümenin tamamlandığı 16-17-18 yaşlarında en yüksek derecelere ulaşır. Çoğunlukla 18 yaşda artık kemiksel büyüme tamamlanır. Nadiren daha minyon tipli ve  elişmesi geriden gelen olguarda bu 23 yaşa kadar çıkabilir Kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ilerlemesi çok çok az olur. İleri yaşlarda ise yaşlanmaya ve osteoporoza bağlı olarak tüm insanlarda omurgada az ya da çok şekil değişiklikleri ve deformiteler olur. Bu yaşlanmaya bağlıdır. Küçük yaşlarda skolyozu olan kişilerde yaşlılığa bağlı şekil bozuklukları daha fazla etkili olur. Bu nedenle koruyucu tedbirlere dikkat etmek gerekir.

Skolyoz Okulları, çocuklarımıza, gençlere ve skolyozu olan erişkin bireylere yardımcı olmaya adanmıştır. Bu sahadaki bilimsel gelişmeleri anlık takip edilmektedir. Cerrahi endikasyonlar reddedilmemekle birlikte skolyozun ameliyatsız (konservatif) tedavisine ağırlık verilmektedir. SCHROTH yöntemi ile egzersiz programları uygulanmakta ve korse tedavileri takip edilmektedir.                                   

Skolyoz Okulları’nın ilki “İstanbul Skolyoz Okulu”nda omurganın karmaşık 3 boyutlu deformitesi , konusunda uzman doktor ve fizyoterapistlerce değerlendirilmektedir. Hastaların muayenesi ile birlikte, radyolojik incelemeleri ayrıntılı bir şekilde analiz edilerek her hasta için özel bir egzersiz planı yapılmakta ve ardışık seanslar halinde uygulanmaktadır.

Skolyoz Okulları’nda ücretsiz seminerler ve sosyal aktiviteler yapılarak, aynı zorluklarla karşılaşan aileler ve çocuklar bir araya getirilmektedir. Böylece endişe veren soru işaretleri ile dolu durum, özgüvenleri artmış, pozitif enerji yüklü bireylerin, birbirlerini motive ederek, hastalıkla profosyonel bir şekilde mücadele ettikleri bir sürece dönüşmektedir.

İstanbul Skolyoz Okulu: Bu karmaşık deformitenin düzeltilmesine yönelik, yenilikçi, bilimsel ve kişiye özel fizyoterapi ve egzersiz  seanslarının tasarlanıp uygulandığı, gerekli durumlarda korse ve tabanlık uygulamalarının yapıldığ, akademik kadrosu ile alanındaki yeniliklerin yakından takip edildiği bir kurum.

Hastalar Skolyoz Okulundan Nasıl Yararlanıyorlar ?

Skolyoz egzersizleri her gün yapılmalı ve yaşam boyunca devam ettirilmelidir. Bunun için hergün egzersize gidip gelmek hem maddi hemde gidiş-gelişe zaman ayırma açısından oldukça zordur. Amacımız hastalarımıza bu egzersizleri öğreterek evlerinde yapmalarını sağlamaktır.

Egzersizlerden, cocuklar ve gencler deformitenin düzelmesi ve veya yerinde sayması açısından yararlanırlarken. ileri yaş grupları ise deformitenin düzelmesinden ziyade, ağrıların azalması ve duruş bozukluklarının düzelmesi için yararlanırlar.

Öncelikle doktor tarafından muayeneniz yapılarak eğriliğin paterni saptanır sınıflandırması yapılır ve röntgenlere göre eğrilik dereceleri, rotasyon durumu, skolyometre ölçümleri, omuz düşüklüğü,  düz tabanlık ve bacak kısalığı olup olmadığına bakılır. Gözler, dişler,kalp,böbrekler, kemik yaşı D vitamin düzeyi vb. gibi parametreler kayıt altına alınır.

Daha sonra fizyoterapist ile beraber hasta tekrar değerlendilerek egzersiz programına alınır. Egzersizler oldukça karışıktır ve  8-10 seansta uygulamalı olarak öğretilir.

Eğitim sonunda hastalar egzersizlerini evlerinde yaparlar ve  3-4 aylık aralarla skolyoz okuluna gelerek fizyoterapist eşliğinde egzersiz yaparak eksiklikler tamamlanır, yanlışlıklar düzeltilir, bazı hareketler çıkartılır bazı yeni hareketler eklenir. Bazı hareketlerin dozu artırılır. Bazı hareketlerin dozu azaltılır.

Muayeneler ve egzersizler ayrı ayrı ücretlendirilir.

 

Yukarıdaki bilgiler skolyozla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarla zaman içerisinde ortaya çıkmaktadır. Spinal Station Research Group (SSRG) olarak hastalarımızı bir bütün olarak kayıt altına almakta ve gelişmelere göre yeni yaklaşımlar ortaya koymaktayız aynı zamanda literatürü günü gününe takip ederek gelişmeleri bilimsel ortamlarda paylaşmaktayız.

İstanbul skolyoz okulu' nda  hastalarımızı bir bütün olarak ele alırız; görme durumunun yanı sıra; dişler, ayak basma durumu düz tabanlık, bacak uzunluğu, omuz asimetrisi, pelvis (leğen kemiği) asimetrisi, kemik maturasyonu (kemiklerin büyüme potansiyeli) , D vitamini ve albümin düzeyleri, radyolojik ve skolyometrik ölçümler kayıt altına alınır. Hastalarımızın takipleri bu parametreler üzerinden yapılarak ilerleyen dönemde kanıta dayalı bilimsel çalışmalar için arşivlenir.

İstanbul Skolyoz Okulu: Aynı zorluklarla karşılaşmış ailelerin bir araya gelebileceği  güvenli bir ortam.

 

 

 

           

 

İstanbul  Skolyoz  Okulu’nun kuruluş amacı nedir?

İstanbul  Skolyoz Okulu hangi hastalar için uygundur?

Tedavi programına girersek bizi nasıl bir süreç bekliyor?

Hangi saatlerde hizmet verilmektedir?

Çocuğumda  skolyozu  garanti düzelirmi?

Korse ne zaman gerekir ?

Tabanlık ne zaman gerekir ?

Spor yapmak skolyoza neden olurmu? Hangi sporları yapabiliriz?

Ağır çanta taşımak skolyoza neden olurmu?

Hangi gıdaları daha çok tüketmeliyiz?

Vitamin takviyesi gerekirmi?

Skolyozda gözlerde ve dişlerde neden sorun oluyor?

Skolyoz Okuluna Yetişkinlerde gelebiliyormu?

Yetişkinlerde skolyoz derecesi  düzelebilirmi?

Çocuğum zaten ameliyat listesine alındı. Egzersize gerek var mı?

Online egzersiz olurmu?  Egzersiz için eve gelme durumu oluyormu?