Dizimin Suyu Bitmiş
Toplumun genelinde 40 yaşları civarında diz eklemlerindeki kıkırdakta bozulmalar başlar ve gerekli tedavi yapılmaz, önlemler alınmaz ise bu hastalarda 50 li yaşlardan itibaen kireçlenme olarakta tabir edilen osteoartrit yavaş yavaş gelişmeye başlar
Toplumun genelinde 40 yaşları civarında diz eklemlerindeki kıkırdakta bozulmalar başlar ve gerekli tedavi yapılmaz, önlemler alınmaz ise bu hastalarda 50 li yaşlardan itibaen kireçlenme olarakta tabir edilen osteoartrit yavaş yavaş gelişmeye başlar. Bu durumu açıklamak için hastalarımız diz de sıvı kaybı = su kaybı tabirini kullanırlar. İşte bu durumda yapılabilecek tedaviler ilaç kullanımında ameliyata kadar 9 ayrı kategoride toplanır.
Dizlerde osteoartrit (kireçlenme) tedavi seçenekleri.
1. İlaç tedavisi tablet, intramusküler enjeksiyon ve lokal jel .
2. Egzersiz ve Fizik Tedavi
3. Bitkisel hayvansal gıda takviyeleri
a.Glikozaminler
b.Yumurta kabuk kökenliler
c.Balık derisi kökenliler
4. Diz içi enjeksiyonlar
a. Hyarulonik asit (horoz ibiği bu grupta)
b.PRP hastanın damarından kan alınarak uygulanır
c.Kök hücre
(Bu gruptaki tedaviler kanıta dayalı yöntemlerden fayda görmemiş olan hastalara, yada cerrahi müdahale endikasyonu olan ancak herhangi bir nedenle cerrahi müdahale yapılamayan hastalara uygulanır.)
5. Hacamat - Sülük ikilisi
(Hacamat ile kontrollü yüzeysel bir hasar oluştururuz. Bu hasar vucudun savunma ve tamir mekanizmalarını bölgesel olarak aktifler. Kuadriseps ve patellar tendon lokalizasyonunda oluşturulan biokimyasal hareketlilik egzersiz benzeri etkiler oluşturmaktadır. Sülük ise aspirasyon öncesi dokuların içine salgıladığı (Hirudin: Antikoagülan, Hementin: Fibrinolitik, Hementerin: Fibrinolitik, Ghilanten: Protrombinaz İnh., Anti-statin:Protrombinaz İnh., Calin: Tr. Agg. İnh., Decorsin: Tr. Agg. İnh., Destabilase: F XIII İnh.) biyokimyasallar ile lokal kan akımının debisini artırarak vucudumuzun doğal savunma ve tamir mekanizmalarının işini kolaylaştırmaktadır. Bu tip geleneksel yöntemler kanıta dayalı yöntemleri uygulanmasına rağmen şikayetleri bir türlü azalmayan hastalara veya cerrahi müdahale endikasyonu olan ancak herhangi bir nedenle cerrahi müdahale yapılamayan hastalara uygulanır.
6. Kaplıca
7. Diz içi yıkama, artroskopik kök hücre, mozaik plasti gibi 1.derece ameliyatlar.
8. Protez ameliyatı
a.Total diz protezi
b. Parsiyel (yarım) protezi.
9. Artrodez diz dondurma ameliyatı
görüldüğü üzere seçenek çok..hangisinin yapılacağına karar vermek için
1. Hastanın yaşı ve genel durumu
2.Radyojik Röntgen ve MRI incelemeleri
3. Hastanın muayenesi
4. Daha önce yapılan tedaviler hakkında bilgi sahibi olmak ve hastayı muayene etmek gerekir....