Düz Tabanlık

Düz Tabanlık

“Pes planus” = “Düz Tabanlık” terimi genel olarak ayağın uzunlamasına kavsinin azalması ya da tamamen kaybolmasını ifade eder.

PES PLANUS,  PES PLANO VALGUS, DÜZ TABANLIK

"Az bir mesafe yürümede bile yoruluyorum."

"Çocuğum, çarşı pazar dolaşmalarda, hemen yorulup kucak istiyor."

"Ayağımın topuk kısmı ve tabanımın iç kısmında ağrı var."

"Ayak tabanlarım şişiyor."

"Sırtımda ve bacaklarımın arkasında ağrılar oluyor."

"Yana doğru yatık gibi duruş bozukluğum var."

"Parmak uçlarımda duramıyorum."

İşte düz tabanlığı olan hastalarımız bize bu şikayetlerle gelirler.

 

Mostar köprüsü üzerindeki yük, kubbe şekli nedeni ile köprünün ayaklarına iletilir.

 

Benzer şekilde, Ayak tabanının kubbe şeklinde olması, daha fazla yük taşıması ve uzun süre yürüme ve ayakta durmada daha güçlü olmasını sağlar.

Köprünün altındaki şematik resimde ayak tabanında uzanan anatomik yapıya plantar fasia adı verilir. Bu fasianın gerginliği ayak tabanının kubbe şeklinde olmasına en büyük katkıyı sağlayan yumuşak doku desteğidir.

“Pes planus”  =  “Düz Tabanlık”  terimi genel olarak ayağın uzunlamasına kavsinin azalması ya da tamamen kaybolmasını ifade eder. Hatırlayınız  Mostar köprüsü kubbe şeklinde idi. Uzunlamasına kavisin azalması demek bu köprünün düzleşmesi demektir.  Bazenr bu duruma topuğun da dışa doğru yönelmesi eşlik eder bu durumada pes planovalgus adı verilir.

                       

Çocuklarda ayak tabanı yağ dokusunun fazla olması nedeni ile taban düşüklüğü gibi görülebilirsede dikkatli bir muayene ile ayırıcı tanı yapılır.

Düz tabanlık sebepleri nelerdir ?

  1. Doğuştan anormalikler:  doğuştan kemiklerin birbirine kaynaması, topuk kemiğinin içedoğru esnemesi, bazı kaslarda ve bağlarda anormal uzama veya kısalıklar gibi nedenlerle olur.
  2. Doğumdan sonra zamanla gelişenler: Bağlardaki esneklikler, kaslardaki zayıflıklar, ayak sinirlerdeki sorunlar, omurilik sorunları gibi nedenlerle olur.
  3. Kireçlenme = artrit nedeni ile olanlar: Romatoid artrit, kıeık çıkık nedeni ile oluşan artrit.
  4. Bazı bacak kasların anormal kasılması ve kısalığı.

Düz Tabanlığı olan hastanın şikayetleri nelerdir ?

  1. Uzun sure ayakta durma ve yürümede erkenden yorulmak. Çocuklar kısa bir mesafe yürümede dahi hemen yorulur ve kucakta taşınmak isterler.
  2. Bacaklarda ve dizlerde ağrılıar.
  3. Alt ekstremitede kramplar.
  4. Ayaklarda şişlikler.
  5. Ayaklarda ve bacaklarda dışa dönüklük.

Düz Tabanlık Tedavisinde Neler Yapılabilir?

  1. Yedi yaş altı çocıklarda ortopedik bot uygulaması.
  2. Yedi yaş üstünde tabanlık kullanımı ve ayak egzersizleri

Yukarıdaki resimde tabanlık kullanmaksızın düz yere basınca yada babet türü terlik-ayakkabı giyildiğinde ayağın ve ayak bileğinin pozisyonunun uygun bir tabanlık kullanıldığında nasıl düzeldiği görülüyor. Alttaki resimde, tabanlık yapılma aşamalarından yürüme analizi görülüyor. Hastamızı önce içinde sensorlar olan bir zeminde yürütüyoruz. Daha sonra, ayak tabanının yere basma durumunu analiz ederek yapılacak tabanlığı planlanıyor ve sonra CNC tezgahında 3 boyutlu olarak kişiye özel üretiyoruz.

 

Düz tabanlığa bağlı içe basma sonucu o taraf alt ekstremite (ayak, diz ve uyluk) içe dönerek bacakta 1.5 - 2 cm kısalık yapar bu kısalık sonuçta, leğen kemiğinde bir miktar eğilme ve buna bağlı olarakta omurgada eğrilik = skolyoza neden olabilir. Bu etkileşim gözlerde bozukluk dişlerde basma kusuruna kadar giden etkileşimlerde bulunabilir.

 

 

 

 

          Kişiye özel tabanlık: Yürüme analizi sonrasında elde edilen datalar bilgisayar programında işlenerek CNC tezgahında kişiye özel tabanlıklar üretilir.

           Bu tabanlıkların her biri diğerinden farklıdır ve hastanın tabanına özel olarak şekillendirilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yandaki resimde düz tabanlığa bağlı duruştaki bozukluk ve bunun omurgada oluşturduğu etkileşim şematik olarak görülmektedir. Tabanlık kullanılmadığı durumda hasta yere basarken sorunlu alt ekstremitenin tamamında içe dönme olur. Dolayısı ile o ekstremite kısalmış gibi davranarak vucudun duruşu resimdeki gibi olur. Tabanlık kullanarak bu olumsuz duruma son verilebilir. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merkezimizde düz tabanlık beraberinde bel ve sırt ağrıları olan, duruş bozukluğu gösteren hastalarımıza yürüme analizi eşliğinde kişiye özel tabanlık yaptırıyoruz. Tabanlık kullanımını takip eden 3-4 ay içinde ek deformitelerinde azaldığını gözlemliyoruz.